Webstyle produced NavBar

     

 

PUČKA ŠKOLA

 

         „Dana 21. studenog 1904. bijaše ova mjesna sagrađena učiona uz gruvanje topova i svečanim načinom blagoslovljena po župniku Remeta g. Lepušiću, predana pučanstvu, a konac ove svečanosti završi na želju svih krasnom našom himnom „Lijepa naša“.

( iz prvog teksta spomenice šk. God. 1904. / 1905.)

          U Pučkoj školi, na današnjem Iscu 15, bila je jedna učionica i stan za učitelja. Djeca su obavezno morala završiti četiri razreda, a u peti su išli samo najnapredniji. Nastava se održavala za dva razreda zajedno, ujutro od 8 do 12, a popodne od 13 do 17 sati. 1904. godine školu je pohađalo 110 djece.

          1959. otvorena je nova osnovna škola u Gračanima te Pučka škola gubi svoju namjenu. Njena velika učionica ipak sve do 1988. služi kao dvorana za tjelesni. Nakon toga je Pučka škola prepuštena propadanju i devastaciji, sve do obnove 2006. godine. Zgrada je obnovljena prema izvornim nacrtima, no više je ne okružuju voćnjaci i školski vrt kao u doba kada je izgrađena.

          Pučka škola danas je u vlasništvu Grada Zagreba, a njezin prostor koristi mjesna uprava, razne udruge, političke stranke itd.